background

Monday, 13 February 2012

Sambal Tempe Bertelur

Hari ni mamamimi masak resepi org Johor iaitu tempe......rasa dah lama tak mkn tempe sbb lakiku bukan org Johor maka sudah terlupa la dgn tempe ni, klu balik kg baru la nmpk tempe....
Tapi yg saya suka dgn tempe kat kg ni dibungkus dgn daun pisang dan agak nipis klu di banding dgn yg dijual kat Shah Alam dibungkus dlm plastik dan tebal sikit aroma dia agak kureng lee....klu di goreng begitu saje pun lagi sedap

Sesape yg xde idea nak msk tempe boleh la try resepi mamamimi ni :)

 Ni dia rupa tempe yg dibungkus dgn daun pisang.....kat kg je senang nak carik tempe mcm ni, kat bandar sumenya dlm plastik


 Resepi Sambal Tempe Bertelur
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 sudu ikan bilis
5 biji cili padi ( dimayang )
2 biji lada merah ( dimayang )
3 bungkus tempe ( yg dibungkus dgn daun pisang )

Cara-caranya :
Bawang merah,bawang putih, ikan bilis ditumbuk halus dan ditumis
Cili padi dan lada merah yang dimayang dimasak dengan bahan tumisan tadi
Setelah agak garing masukkan sedikit air dan masukkan hirisan tempe
Setelah tempe tadi masak masukan sebiji telur dan goreng hingga rata kesemuanya
Setelah agak mesraa boleh la diangkat dan dihidang bersama nasi panas, ikan sepat masin dan telur dadar heee.....makanan ringkas dan sedap ( klu tekak jawa la....)

\
 Klu yg x suka tempe fresh terus dimasak boleh la digoreng dulu kemudian ditumis dengan bahan tadi, klu dah digoreng dulu maka mkn mcm tu je pun sedap




No comments:

Post a Comment

chandelier

Moments in Time Moments in Time