Dalam kebezian ku sempat gak buat beberapa biji kek karamel untuk kawan-kawan sekerja ku heeee.....terima kasih la ye, klu ada terlebih terkurang mintak halal la ye...... walaupun dah byk kali buat kek ni kekadang ada gak kesilapannya terutama tang telur n susu cairnya.......
Telur klu x fresh mcm2 boleh jadi....nasib baik la kat rmhku ni ada satu pasar borong SEGI, harga dia agak murah dan yg penting setiap hari jumaat mesti telur2 baru masuk kat pasaraya tu....maka klu ada oder, kek ku akan jadi dengan sempurnanya :)
Nie dia kek karemelku.....sebenonya kek ni tuk salah sorang member ku yg oder 2 biji,tapi terpaksa ku bagi sebiji je sbb cam tak berapa jadi plak, masa kat dlm oven aku tgk cam x berapa naik, hati cuak dah, alamak nape plak ni......rasa x confident plak nak bagi dia, siap je masak terus ku potong sbb x sabo nak rasa nape ekk..jadi camtu, bila aku rasa ehh...ok je rasa dia cuma cam x berapa naik kot....aku rasa telur puncanya.....so lain kali xde dah beli kat tempat lain huhu....
Untuk karemel ni ku ubah sket kat karemel dia sbb rasa x nak membazir susunya dan byk permintaan nak karemel lebih sket baru balance ngan keknya, maka puas ku mengoggle resepi karemel akhirnya berjumpa resepi yg menggunakan 1 tin susu cair,3 biji kuning telur dan 2 biji telur maka settle la masalah susu ku xde tersimpan setiap kali buat kek ni heee.....seronoknya....
Dibawah ni hasil kejadian karemelnya yg tebal sket.....
Ihsan resepi : Masam Manis
Gula Hangus
2 sudu besar gula pasir
Sediakan loyang 8 inc. ( saya guna 9" agak sesuai bila dihidang )
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan
Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
Ketepikan
Bahan Karemel
1/2 tin susu cair ( saya guna 1 tin )
70g gula castor ( gula 90g )
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur ( tambah 2 biji telur )
Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur (sebagaimana diatas)
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )
Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor ( kurangkan jadi 60g )
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak
Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.
Merinque
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor ( saya kurangkan jadi 60g )
1 sudu teh krim of tar2
Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.
Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan
karemel tadi.
Belang-
belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula 3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula 3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.
Panaskan oven terlebih dahulu. Panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven tukar pada suhu 160C @ ikut kesesuain oven anda.
Gunakan api bawah sahaja.
Kaedah Steam Bath
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.
Taraaa....ni la dia hasilnya, seronok klu buat kek jadi kan :)
Seronoknya kalau kek kita menjadi, lepas tu dpt pujian pula dr kwn2. Kek ni akak tak berani lagi nak membuatnya, tunggu keberanian tu dtg...hehe
ReplyDeleteAlaa kak kompom boleh buat punye, klu tgk step by step kak azlita tu mesti jadi la heee......selamat mencuba
Deletewah sedap tu..karamelnya banyak...
ReplyDeletesemua oder aku buat camtu, xde la simpan susu, tu pun susu yg aku guna F&N klu brand lain mcm2 hal kejadiannya....
Deletecantiknya kejadian kek ni..
ReplyDeletesedapnya..kalu nak tempah camne ek?? btw saya duk kat Johor..huhu teringin benor rasa nak makan..sob..sob..
ReplyDelete