Sebelum kawin dgn org negeri ni tak taupun cara masak lemak ni senang...klu org Johor bawang sume ada tapi org negeri yg penting cili padi ( cili kg yg pedas gilerr..), kunyit hidup, serai dan santan pekat, senang kan.....tapi aroma dpd daging salai tu yg membuatkan rasanya lain daripada yg lain
Lihat hasil masakan mamamimi Masak Lomak Daging Salai pedas gilerrr....muahahaha..( klu tak pedas bukan masakan org negeri sembilan la ye.... ) tapi mimiku memang anak org negori setakat ni klu mama di msk pedas sgt pun dia boleh tahan smpi berpeluh dia mkn siap bertambah lagi
Nie di rupa masakan Masak Lomak Daging Salaiku....masak lemak ni sedap klu dimasak dengan bacang atau belimbing buluh.....pernah rasa belimbing buluh???.....pehhhh...masam bebenoo....maka dah letak belimbing tu takyah le letak asam lagi dah cukup kemasamannya dan bila mkn bersama nasik dan belimbing tu pehhh...sodap...masih rasa kemasamannya wlaupun dah dimasak....pasni saya nak carik pokok belimbing plak n tanam kat depan rmh, tanah yg sekangkang kera tu...rupanye sedap ye masak ngan belimbing buluh ni patut la laki ku sibuk suh beli belimbing tu.....nyamm..nyammm...
Nie plak daging salai yg ready di salai, tapi agak liat maka saya kena rebus dulu smpi empuk klu idak sakit gigi dibuatnya mengunyah... huhu....masa potong daging salai ni pun kena potong lawan urat gak, klu idak smpi esok pun tak lembut dimasak....tapi klu takde daging salai puan-puan boleh masak je daging fresh tu guna resepi ni kompom sodap hingga menjilat jari.......
Nie ye puan-puan bahan-bahan untuk resepi masak lomak daging salai ni, tu dia warna hijau belimbing buluh, klu letak belimbing buluh tu jgn letak lagi asam jawa /asam keping ye sbb masakan anda akan ada rasa kemasamannya yang semulajadi,sedang-sedang dan sedap la...x dpt nak describe camne...memang sedap la ditambah dengan aroma daging salai yg ala-ala nak hangus tu....
Resepi Masak Lomak Daging Salai
Bahan - bahannya : - Daging yang telah disalai - 400gm
- Cili Padi (dikisar/ditumbuk) - 10biji
- Kunyit Hidup (dikisar/ditumbuk) - 1 inci
- Belimbing buluh - 5 biji ( boleh juga guna bacang )
- Asam Keping - 2 keping ( boleh guna asam jawa )
- Serai (dititik) - 3 batang
- Santan - 2 cawan
- Sehelai daun kunyit
- Air
- Garam dan Gula
- Daging yang disalai sehingga masak. Daging yang telah disalai perlu dihiris nipis (lawan urat).
- Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar didalam periuk bersama daging dan sedikit air.
- Masukkan asam keping, serai dan rebuskan sehingga mendidih.
- Setelah mendidih masukkan santan, daun kunyit, garam dan gula.
- Masak hingga mendidih dengan api yg perlahan
oh..masak lomak yo...den belum try lagi nie...selalu mak metua je yg masak...den tukang nengok yo...
ReplyDeleteHah...apo laie masak la copek...stadium dokek tu ha..sumo ado kihkihkih...pasni keli plak aritu siap beli keli salai 4 eko
ReplyDeleteHari itu ada kawan sepejabat; orang nogori bawa masak lomak daging salai ini ke pejabat. Memang sedap tersangat amat. Bila makan belimbing buluh tu, tak tau nak cakap apa dah... Dibawa pula belimbing buluh jeruk. First time makan belimbing jeruk, puhhh... class masakan orang nogori ni.
ReplyDeleteTerima kasih atas kunjungan....betul la kak,sedap mkan dgn belimbing buluh tu, belimbing buluh jeruk tak penah rasa plak,nanti nak tanye mak mentua la
DeleteMemang sedap daging salai ni..feveret suami saya..kalau balik kampung rembau uwan mesti masakkan^^
ReplyDeleteREDCOMEL
Tq atas kunjungan....sama la saya, feveret suami gak, kena la belajar masak maskan org negeri ni sbb kawin ngan org negeri9
Deletesedapppnyer
ReplyDelete