Tapi kami faham... nak beli kek tu pun jauh tempatnye n ongkosnye pun tidak mengizinkan....maka kami 5 beradik redha la menerima bubur merah ni seadanya...x kira la besday ke..lulus periksa ke...masuk U ke ini la dia kebesarannya, org jowo sebut "bancaan"...tapi disbbkan rata-rata jiran tetangga, sedara mara dah biasa dengan budaya ni mcm menjadi kemestian setiap kali melahirkan rasa kesyukuran bubur ni la menjadi bahan sedekah daripada kami semua
Sebenonye lakiku menyuarakan pertanyaan smlm, tgh tgk2 gambo makanan kat satu kedai ala2 kg ternmpk bubur merah ni...boleh dia tanye... " mama tau ke masak bubur ni", Cehh!!....org Johor mesti la tau kan,terutama yg ala2 jawa ni kihkihkih.....maka mama pun buatkan la hari ni...mkn kasi abih ye bubur merah ni :) :)
Bubur merah ( bubur abang dlm bahasa jawa ) saya buat daripada pulut n sedikit campuran beras sbb tak nak terlalu pekat dan melekat bila sejuk nanti....dan saya guna gula Melaka asli sbb tu nmpk perang-perang je klu letak lebih nanti manis sgt pulak
Klu nak nmpk gelap guna la gula merah yg timbang atau dlm peket tu... klu gula melaka memang warna dia camni...klu nak tau gula Melaka ni ori atau tidak bila kita potong guna pisau lembut je tapi klu keras kematu baling dinding pun tak pecah maka itu adalah tak asli atau campuran dengan gula pasir....aroma dan rasanya pun lain klu guna gula Melaka ni wangiii je.....dan membangkitkan selera :)
Resepi Bubur Putih Bubur Merah (
Bubur Abang )
Bahan-bahannya:
1 cwn beras pulut.
Segenggam beras
Air secukupnya utk memasak pulut
jadi bubur
1 cwn santan
Gula merah/ 2 ketul gula Melaka (
ikut citarasa masing- masing )
Sehalai daun pandan
Garam
Cara-caranya:
1.
Basuh pulut bersama beras dan masak
hingga beras pulut kembang
2.
Bila beras pulut dah kembang,
masukkan garam dan santan.. gunakan api perlahan.
3.
Bila dah mendidih keluarkan/asingkan
sesenduk dua bubur putih ( biasanya saya suka bubur putih lebih maka kena la asingkan lebih )
4.
Masukan gula merah/ gula Melaka
dalam baki bubur tadi.. kacau hingga gula hancur.. rasa manis dan masinnya….bila
cukup rasa boleh la tutup api ( sedap gak dimkn jika disimpan dlm peti ais )
Sesape
yg tak penah mkn bubur ni cuba la memasak dan merasanya ye... klu takut
kembung perut makan pulut boleh juga tukar dengan beras biasa ala-ala
bubur nasik cuma akan rasa lemak manisnya daripada santan dan gula
Melaka...
Ermmm macam menarik je. tak pernah pun makan. InsyaAllah nak cuba le nanti
ReplyDeletemmg sedap bubur ni.Selain bubur merah ni utk 'bancaan',org jawa pun suka buat bubur som-som & nasi ambeng.Akak buat la utk anak2 bulan lepas tp dorg mcm tak bape nk mkn sgt.teringat kat arwah embah suka buat bubur ni time akak kecik2 dulu.
ReplyDeleteCuba la Kak Sam senang je buatnya....tu la kan kak ina makanan cam ni nostalgia sebenonya,anak skrang xnak dia mkn,mkn pun sket je mama dia jugak kena perabih...tang nasi ambeng tu ingat nak try buat gak,tapi remeh gak kan kak,saya suka time abah balik kenduri baca yassin bwk berkat..pehh...berebut kami mkn mcm sedap giler gitu hehehe.....org bagi memang sedap kan....
ReplyDeletebubur merah mmg sy suka sgt...skrg bila arwah mak dah xd, kakak pun dh xd mmg jrg merasa....tgu raya br mtk kakak-kakak yg lain tlg watkan...bubur som som tu mmg favourite...skrg nk lpskan hajat mkn tau fu fah warna hijau je.....
ReplyDeletebubur merah mmg sy suka sgt...skrg bila arwah mak dah xd, kakak pun dh xd mmg jrg merasa....tgu raya br mtk kakak-kakak yg lain tlg watkan...bubur som som tu mmg favourite...skrg nk lpskan hajat mkn tau fu fah warna hijau je.....
ReplyDeleteDulu, mak selalu buat bila ank2 dpt sesuatu, xpun mse smbut birthday. Bila mak xde, kne la blaja buat sendiri sume.. nasib baik google ada.. bubur ni mmg legend.. senang dibuat, sdp dimkn. Jawa ttp jawa, wpun husband melayu banjar.. hahahaha
ReplyDelete