background

Saturday, 31 December 2011

Apam Pisang

Hari tu mak mentua den ada kirimkan apam pisang kat kami....bila mkn apam tu mcm sedap la plak...x penah buat apam pisang ni kebetulan plak org kg ada kirimkan sesikat pisang daripada bio je pisang tu smpi ranum lebih baik la buat sesuatu kan....

Selalu tgk blog Mat Gebu....mesti resepi apam pisang ada...heee...betol ada dan seperti biasa operasi pun bermula.....mamamimi mintak izin guna resepi ye :)

Taraaa.......ini la hasilnye........


 Saje letak kat acuan baru cantik kan.....



 Apam Pisang

Bahan-Bahannya :-)
1 cawan tepung gandum
1/2 camca teh baking powder(digaul dan diayak)
2 biji telur gred A
100 ml minyak jagung (atau mentega cair)
1/4 cawan gula (mamamimi guna gula melaka je)
4 biji pisang emas, sederhana besar
1/2 camca teh soda bicarbonate
Secubit garam (disatukan dan lecek hingga halus)

Cara membuatnya :-)
  1. Pukul minyak, gula dan telur hingga sebati menggunakan whisk. Masukkan pisang lecek, gaul rata. Masukkan pula tepung, kacau hingga sebati. Ketepikan.
  2. Panaskan kukusan, sediakan acuan kegemaran, sapu dengan sedikit minyak pada acuan, panaskan 2 minit. Tuang adunan apam 3/4 penuh dan kukus 12 - 15 minit. Buat hingga siap.
  3. Keluarkan dari acuan dan boleh la dihidangkan. Balut tutup kukus dengan kain bersih untuk mengelakkan air menitis atas apam..

1 comment:

  1. dah mcm putri ayu, cuma kaler je tak ijau, ha ha ha.. nampak sedap

    ReplyDelete

chandelier

Moments in Time Moments in Time