background

Friday, 1 June 2012

Red Velvet Muffin....


Assalamualaikum...........

 Cubaan membuat Red Velvet Muffin.....


                     Muffinku berbaju polkadot                                              Muffinku seksi

Taraaa....ni dia hasil cubaan pertamaku membuat Red Velvet Muffin....hihi...rupa dah ada cuma tang rasa dia terlebih koko kot tu pasal nmpk gelap sket n terasa gak pahitnya huhu....tapi takpe akan ku cuba buat sekali lagi sampai puas ati

Tu la dia sebenonya klu buat benda yg remeh temeh ni hati kena senang, rileks dan ikhlas klu idak mcm2 hal yg jadi huhu...tang gambonya pun sama sori la ye klu cam sakit mata melihatnya, ntahlah dah lama bebenor tak masak beria2 n shooting segala mcm dah kelalaen rasanya :) rasa teringin sgt nak bern3 spt biasa ni tapi masayallah....kerja utamaku yg utama satu tu sggh memeningkan kapla, membuatkan ku xde mood nak mencuba masakan baru, dlm kepala mcm teringin ku buat....
Memang aku tabik springg....pada blogger2 yg rajin update,rajin masak, segalanya rajin la, tak mampu I nak follow huhuhu.......

Hasilnya ni la salah satu yg teringin ku cuba, tapi blum pernah ku rasa keaslian Kek Red Velvet yang sebenar, klu sesiapa pernah rasa kek Red Velvet yg paling sedap dlm dunia tinggalkan la komen kat n3 ni ye.....:)

Satu Red Velvet yg boleh saya katakan paling sedap iaitu kat Tutti Frutti... kihkihkih, sori tu forzen yogurt ye tak sama...tak sama...tapi memang sedap :)


Kat sini saya sertakan resepi yg saya gunakan untuk muffin di atas, klu ikut resepi ni sebenonya tuk kek tapi ku belasah buat muffin ( tgk kak ita buat ok je - senang nak mkn ) boleh la dpt lebih kurang 6 -7 biji muffin yg comell...sesuai tuk sesiapa yg pertama kali nak mencuba resepi idak le jenuh nak bagi perabih

Kesimpulannya : 
Resepi ni akan lebih sedap berganding dengan cream cheese, dan letak sebentar dlm peti ais supaya nyaman terasa di tekak anda :)
Kan ku cuba mencari rasa asli kek Red Velvet ni....


RED VELVET CAKE
source : Rima 
copy 1 :  kak Nor
copy 2 : Masam Manis 

1 1/4 cup tepung - saya guna tepung kek
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar pewarna merah - saya guna 1 1/2 sudu kecil
57 gm butter tampa garam
3/4 cawan gula - saya guna gula kastor
1 biji telur - saya guna gred A
1/2 sudu kecil esen vanila
1/2 cwn buttermilk - saya guna susu segar (boleh + 1/2 sudu jus lemon)
1/2 sudu kecil cuka masakan
1/2 sudu kecil baking soda ( awas jgn letak byk nanti terasa pahitnya )

Panaskan oven pada suhu 175 C. Bergantug pada oven saya guna 165 C
Dalam satu bekas, ayak tepung, baking powder dan garam.
Ketepikan dalam satu mangkuk yg kecil.
Satukan serbuk koko dan pewarna merah dan kacau rata hingga menjadi paste. 
Tambahkan sedikit air supaya mudah melarut.

Dengan menggunakan mixer, pukul butter dan gula hingga lembut dan ringan. 
Masukkan telur dan pukul lagi hingga bergaul sempurna.
Masukkan esen vanila dan campuran koko dan pewarna merah tadi dan pukul lagi hingga sebati.
Masukkan tepung berselang seli dgn buttermilk. Mulakan dengan tepung dan diakhiri dgn tepung (tepung, susu, tepung, susu dan akhir tepung)

Dalam satu bekas kecil yg lain satukan cuka dan baking soda.
dan kemudian masukkan ke dalam adunan tadi.
Gaul kan sempurna dgn spatula.

Tuangkan adunan tadi ke dalam bekas loyang pembakar berukuran 6inc yg telah di gris dgn butter dan di alas dasarnya dgn kertas minyak.
Bakar pada suhu 175 C selama 50 minit atau sehingga masak. Bakar selama 1 jam.
Setelah kek masak, sejukkan dahulu atas redai hingga ia benar2 sejuk.
Setelah itu potong kek kepada 2 atau 3 bahagian. 
Sapukan Cream Cheese ke atas setiap lapisan kek.
Akhir sekali salutkan keseluruhan kek dgn cream cheese. Simpan dalam peti sejuk sebentar hingga cream cheese keras sedikit.
Keluarkan dan deco lah kek dgn baki cream cheese mengikut creativiti anda.

Cream cheese frosting
125g cream cheese
50g butter tampa garam
110g gula icing - boleh kurangkan
1 cwn fresh cream - pukul hingga kaku 


Pukul cream cheese dgn butter sehingga lembut
Turunkan speed mixer kepada kelajuan rendah dan masukkan gula icing sedikit2 sehingga bergaul sempurna.
Campurkan whipped cream yg telah kaku tadi dan gaul dgn spatula 
*Adunan cream Cheese Frosting ni agak lembik. Jadi tambahkan sedikit creamwell untuk memudahkan mendeco atas kek. 


 Decoku yg kurang mengancam...hasil kerja tangan bersama mimiku...aktiviti masa cuti :)


1 comment:

  1. As'KUM wahh sedap dan menarik.. nampak begitu elegant... :))

    ReplyDelete

chandelier

Moments in Time Moments in Time