background

Tuesday, 15 May 2012

Kek Batik Terpesona....

Assalamualaikum.......



Hari ni mamamimi nak share sket pasal resepi kat atas tu heeee......sebelum ni adalah sorang memberku bawak kek pesona kat tmpt keje, mkn punye mkn emmm.....sedapnya maka mamamimi pun terpesona la dgn rasanya.....maka bercerita la pasal resepinya, pernah tgk kat beberapa blog pasal kek ni tapi mcm x terpesoan plak nak cuba,bila dah rasa hihi....ku telah terpesona dengan rasanya, aku la peminat cheese nyum..nyum..nyum....

Kawanku kata tgk kat blog Ryo ada resepinya....maka aku pun pi la meninjau resepi Ryo tu dan beria-ia la membeli bahan-bahannya......

Maka operasi membuat pun bermula....biskut brand LEE berjaya ku temui heee......mamamimi ni suka sgt ubahsuai resepi tetiba terlebih susu la plak sbb buat separuh adunan kan, agak benggap sket nak mengolahnya, klu buat ikut resepi tu takut x abis plak...sapa la nak bagi perabih kan....masa org bagi aritu segan nak mkn byk so kena try la buat sendiri huhu......

Ni la dia hasil Cheese kek pesona pada asalnya....tapi telah menjadi Kek Batik Terpesona heeee......nape camtu ek.....

Ni citer dia....oleh kerana terlebih susu segar maka cheese tu nmpk cam lembik sket, bila masuk kat peti ais ok la kan keras sket tapi bila smpi suhu bilik huhu....kek ku jadi cair.....

Pastu pi la meronda blog mencari resepi nak repair kekku itu... terjumpa la jeng..jeng..jeng..resepi Kek Batik Coklat Cheese Pesona fuhhh....lega ada harapan kek ku laris hihi....maka operasi seterusnya pun bermula membuat kek batik pulak, oleh kerana cheese kek tu dah siap kan, mamamimi pun letak terus cheese kek tu atas kek batik tadi maka jadi la Kek Batik Terpesona hihihi........

Yang pasti amat sedap dan tetiba mendpt pujian ramai plak ( bagi rasa kat famili maksu,xde sape tau rahsia disebaliknya :D ) hahaha......dan yang pasti lagi akan ku ulangi resepi ni sbb rasa dia ada sesuatu yg istimewa x dpt ku luahkan hihi....mau tak istimewa dgn milo, koko,nestum, susu ku letak sesedap rasa tekakku ini :D

 Kat bawah ni ada resepi dia...mohon share ye tuan pencipta resepi, sungguh bernas idea anda, ku amat menghargainye hihihi.......sesuai tuk sajian pantas dimakan :) klu sesapa berkenan boleh guna resepi kat bwh ni dan olah la smpi jadi ye :)



 Kek Lapis Cheese Persona
by : ryo@ryoazhar.blogspot.com

Bahan2: (Saiz 9x9)

A:
  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
  • 500 ml susu segar,dipanaskan
B:
  • 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
  • 10 ml susu segar
  • 1/2 cawan gula halus ( mamamimi guna semua bahan ni 1/2 sahaja)

Caranya :
  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  5. Panaskan susu segar,padamkan api.
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.( Saya parut biskut Lee guna penapis atas kek )
  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
 
Kek Batik Coklat
    By : Sky Blue Melly Mey

Bahan2 :
      6 biji telur ( ku guna 2 biji je )
      250 gm mentega ( ku guna 100gm je )
      2 cawan tepung gandum ( 1/2 cwn je )
      1 1/2 cawan gula ( ku x letak manis dah)
      1 1/2 cawan milo ( 1 cawan )

      4 bungkus ( 1 cawan ) Nestle nesvita original 3 in 1 n
utritious cereal drink ( ku letak nestum 1 cawan )
      4 sudu makan serbuk koko

      1 tin kecil susu pekat  susu krimer manis cap junjung ( ku letak 1/2 tin )
      Biskut marie secukup kegunaan
      Choc Rice secukupnya

Cara-caranya :

  1. Pukul gula bersama mentega hingga kembang.
  2. Kemudian.. masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
  4. Tambahkan tepung gandum, milo, serbuk koko dan nesvita... Pukul adunan sampai ianya betul² sebati.
  5. Masak adunan menggunakan kuali sehingga adunan pekat.
  6. Tutupkan api dan masukkan biskut marie dan gaul perlahan.
  7. Masukkan adunan kek tadi ke dalam loyang yang telah d lapis dengan aluminium foil dan tekan kek sehingga rata dan padat.
  8. Taburkan choc rice d atas kek.
  9. Simpan didalam peti ais sebelum dipotong.
  10. Boleh juga dibuat seperti d bawah nie yer...
  11. Sediakan loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan letakkan sedikit adunan kek tadi.. ratakan.
  12. Kemudian susun biskut marie d atasnya .. Lapiskan berselang seli sehingga adunan habis.
  13. Taburkan atasnya dengan choc rice... Simpan d dalam peti ais sebelum d potong...
  14. Mamamimi tak ikut sume cara kat atas,saya panaskan mentega,susu dan masukkan sume bahan-bahan sampai pekat kemudia susun berlapis dengan biskut berselang seli bila habis letak cheese kek tadi atas kek batik dan masukkan dalam peti ais lebih kurang 6 jam sebelum dihidangkan.....pasti menjilat jari :D... Selamat Bereksperimen....

6 comments:

  1. Salam MamaMimi memang mempersonakan mata yang melihat.. kecur pun yaa.. ni hadoii sedapnya...

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Shahriah.....haiiiii...i like....terima kasih atas kunjungan heee.... Malu i tau org tererr masak komen, tapi memang betul sedap kak hingga menjilat pinggan hihihi....mama n mimi doakan akk berjaya dlm semua bidang yg akk ceburi ye....amin

    ReplyDelete
  3. Belum try lagi dh terasa cheese nya,...thanks for sharing,...hehe,...

    ReplyDelete
  4. MamaMimi terre masak la.. beznye dapat mak mcm MamaMimi ni hari2 masak sedap2.. nak sewa MamaMimi jadi mak kite bole? =)

    ReplyDelete
  5. widihhh kren bgt nicchh bisa di coba nichhh

    thank's gan

    ReplyDelete

chandelier

Moments in Time Moments in Time