background

Wednesday, 6 June 2012

Mini PavLova Pandan......

Assalamualaikum......

Cuti sekolah ni mamamimi nak tunjuk rajin sket hihi....mamamimi buat Mini PavLova.....
Makan 1 nak lagi dan lagiiiiiii.........

 Dah lama mamamimi asik tgk je resepi ni kat blog2 masakan.....mcm2 dlm kotak fikiran ni nmpk cantik tapi sedap ke hiiii....blum cuba mane nak tau kan....maka hasil mengoogle kesana kemari akhirnya mamamimi memberanikan diri mencuba pavlova

Mula-mula buat tu x sabo nak merasa, bila rasa... mcm pelik sket permukaan keras rapuh tapi kat dlm cam marshmallow lembap gitu...betol ke rasanya camne, bila mengoogle lagi tentang rasanya oooo....betul la sebagaimana yg diceritakan oleh tuanpunya blog yg penah mencubanya heeee.....tapi AWAS kepada yg guna gigi pelesu..kihkih......jaga2 nanti melekat kat gigi susah hahaha.......


 Pehhh.....strawberi nyumm..nyumm....masam beb..memang sesuai sgt la letak kat pavlova ni rasa yg manis tu dpt diseimbangkan dengan kemasamanya, yang pasti Pavlova ni memang sedap sgt.....x rugi mencubanya :)
 Yang ni mimi sibok nak mkn gak.....makan le nak....byk tu, yg ni versi tekak org melayu hihi...perisa pandan, masa first time buat aritu nmpk pucat je n bila mkn rasa telur putih tu x berapa sedap hanyir sket, ye lakan telur putih sesaje....maka kali ni mamamimi cuba letak paste pandan sket dlm adunannya wahhh....lagi sedap gitu.....masa bakar terlebih lama kot sbb tu rapuh cam biskut hahaha.....tapi xpe nak sedapkan hati yg penting sedap

Tapi memang sedap I tell u.......walaupun keras pada mulanya bila dah semalaman simpan dlm bekas kedap udara arini baru pi kedai cari bahan topping dia dan operasi makeupnya bermula pastu simpan sebentar dlm peti ais nak tau apa jadi............. lagi sedap rupanya, dia x rapuh dah tapi lembut gitu emmmm...... memang sedap, boleh jual gitu cuma gula kena kurangkan kot ikut citarasa masing-masing,jgn simpan lama dlm peti ais tau nanti lembik pavlova anda... yesss.....menjadi akhirnya :D

Kat atas ni Pavlova perisa pandan sebelum ku letak topping dia, tekak ni nak sedap je....maka mamamimi letak sket almond sliced kat tgh tu hiii....suka ati je kan ubah resepi org, baru ada makna makan hihi......
Mimi ku makan kosong saje dia ckp sedap makan camtu je, apa-apa je la mimi janji abih :)...




PAVLOVA

4 biji putih telur
1 cawan gula castor – saya guna ¾ cawan gula
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila - saya guna paste pandan
1 sudu teh cuka makan

Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C

Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.
satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm bekas kecil
Kacau rata hingga semua bahan larut
Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula saje dengan kaedah kaup balik.

Letakkan adunan  dalam piping bag kemudian picitkan adunan dalam paper cup
Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis
Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras – untuk mini pavlova saya rasa 30 minit dah cukup nanti kering sgt plak
Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya

Bahan Hiasan
Wiping Cream
Strawberry - di dadu
Kiwi - didadu
blueberry
Markisa

Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Letakkan atas pavlova tadi
Hiaskan dengan buah-buahan segar

2 comments:

  1. buat pavlova tak kasi den yo...sedap tak?...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...trime kasih atas perkongsian...say dah try tap 1st trial amik resepi dr blog lain yg perlu bkar hingga 1 jam...sbb x brani nk drhaka sy ikut arahan..at last pavlova sy hangit di dasar...alhmdiulillah masuk blog n..sudi tuk kongsi masa membakar tuk mini..trime kasih sgt...

    ReplyDelete

chandelier

Moments in Time Moments in Time