background

Tuesday 6 March 2012

CUCUR UDANG.....


Minum petang tuk hari ini Cucur Udang......tgk dlm peti ais ada udang lom masak lagi dan daun kucai maka terjadi la cucur udang ni....tapi takde la taugehnya...sebenarnya klu ada taugeh lagi sedap, nak mkn punye pasal buat gak janji ada udangnya kan....



 Untuk resepi Cucur Udang ni saya ambik dpd resepi Mat Gebu....mintak pinjam resepi ye tuk rujukan dimasa hadapan, Mat Gebu buat gebuss....saya punye kurang gebuss....1st time buat alatan tak cukup, org buat guna acuan senduk bulat saya guna senduk nasi kihkih tu pasal leper....suka hati je...pasni balik kg nak cari senduk timah ( ayat mak kat kg ) baru tak melekat,suka berkunjung ke blog Mat Gebu...macam-macam ada.....


CUCUR UDANG

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
1/2 camca besar instant yeast (mauripan)
1 3/4 cawan air ( 2 cawan air )
1 mangkuk taugeh (mangkuk sup kecil) - tak letak sbb xde stok hehe....
5 pokok kuchai, cuci dan kerat2
1 pokok daun bawang, hiris
1/3 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam
20 ekor udang sederhana besar, cuci bersih, tos dan lap kering2 dengan paper towel

BAHAN SOS LADA :-)
5 biji cili merah
1/3 cawan gula pasir
1/4 cawan cuka
3 ulas bawang putih
1/4 camca teh garam


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast, garam dan kacau rata. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat (sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sikiiiitttt). Masukkan taugeh, kuchai dan daun bawang, gaul rata dan perap 30 minit.
  2. UNTUK SOS LADA :- Kisar cili dan bawang putih hingga halus, tuang dalam periuk. Masukkan gula dan garam. Masak dengan api perlahan hingga pekat. Tuang cuka, kacau dan masak lagi hingga berada pada konsistensi sederhana pekat. Sejukkan
  3. UNTUK CUCUR UDANG  :- Panas kan minyak untuk goreng terendam. Panaskan senduk mungkun bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas. Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh, lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas. Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk (gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi). Ulangi proses membuat sehingga selesai. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan letak atas paper towel. Boleh hidangkan bersama sos lada tadi...Selamat mencuba!... 

3 comments:

  1. tayang mangkuk baru nampak...rugila tak g parkson ari tu ...

    ReplyDelete
  2. amboi besarnya udang..untung betul tetamu puan tanah kalau dtg minum ptg nih..nak..nak..time hujan...sedapnya..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.....betul la kak,udang nak masak lomak tak jadi,tu pasal cucur tak gebusss....berat kena penyettt..:D

      Delete

chandelier

Moments in Time Moments in Time