background

Sunday, 24 June 2012

Rahsia Apam Polkadot Gebusss......

Assalamualaikum.......

 Apam polkadot, dotdot, angrybird, ladybird, strawberi dan ntah apa-apa lagi namanya resepinya tetap sama heeee......

Arini mamamimi nak kongsi sket pasal resepi apam polkadot......mcm2 resepi saya dah try tapi hasilnya tak berapa memuaskan hatiku ini......byk jugak la hasil kejadiannya ku beri kat cik buang huhu....

Tapi ku mencari punca-puncanya hingga la saya bertemu dengan satu resepi ni daripada Majalah Rasa....
Jadi mamamimi nak kongsi pada sapa-sapa yg masih mencari mcm mane nak buat apam anda gebusss...sebelum ni follow resepi org jadi memang menjadi tapi bila apam tu sejuk keras semacm tak gebu so kena la mencuba byk kali sampai bertemu dgn si idaman hati.....akhirnya ku bertemu juga heeee...i like

Untuk harini mamamimi cuba buat Apam Strawberi...tentu la perisa strawberi tapi fillingya mamamimi letak blueberi sbb anak mama si mimi tu amat suka blueberi.....kena ikut la citarasa si buah hati pengarang jantung mama yang satu tu ye.......

                           Letakkan paper cup dlm bekas lompang....yg ini mamamimi guna bekas
                           lompang yg besar

                           Isi separuh adunan dlm paper cup kemudian sedikit filling dan tutup kembali
                           memenuhi paper cup





                           Kemudian puan-puan bolehla menggunakan skill melukis anda ye...lukis
                           daun pastu dotdot kan tuk biji strawberi....senang kan....

                            Tara......selepas 15 minit apam anda menjadi dan boleh la dingapp........

APAM STRAWBERI
 Resepi : Ain Rusli
 Sumber: Majalah Rasa

Bahan-bahannya:

140 gm tepung gandum
1 1/2 sudu teh baking powder - diayak sekali bersama tepung gandum
110 gm gula halus
75 ml susu segar atau susu cair
 2 biji telur
1 sudu kecil ovelette
1/2 sudu esen vanilla / perisa strawberi
Filling/perasa adalah mengikut citarasa masing
Sedikit perwarna hijau - untuk daun
Sedikit pewarna merah - untuk strawberi
Sedikit pewarna putih - untuk biji strawberi
30 keping mangkuk kertas

Langkah-langkahnya:

1. Pukul telur  dan gula halus sehingga kembang
2. Kemudian masukkan tepung gandum dan serbuk penaik yang telah diayak bersama diselang selikan 
    dengan susu segar
3. Selepas itu, masukkan ovalette dan perisa vanilla. Putar sebati hingga nmpk kembang dan gebu
4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.
5. Masukkan setiap warna dlm piping bag atau plastik bersih.
6. Picit adunan ke dalam mangkuk kertas.
7. Letakkan filling yang digemari, untuk lebih mudah masukan ke dalam plastik kemudian picit.
8. Picitkan lagi adunan yang sama sehingga penuh dan kemudian dot-dot kan dengan warna pilihan.
9. Kukus 10-15 minit sehingga masak.

Nota:  
Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah atau mekar. Gunakan api yang sederhana sahaja.
Digalakkan untuk balut tudung periuk anda dengan kain bersih untuk mengelakkan air wap kukusan menitis jatuh ke atas apam dan menyebabkan apam tidak cantik. 
Adunan ini akan menghasilkan 30 biji strawberi
Antara rahsia apam anda gebu adalah ovalette diletakkan akhir sekali selepas tepung diputar sebati 

Diharap dapat berkongsi dengan rakan-rakan yang lain, semoga ianya bermanfaat.


47 comments:

  1. puas hati le tu jumpa resepi yg dicari2....nnti buat kat kmpg apam yg gebus tu ye....

    ReplyDelete
  2. Mesti la jenuh try n error tu....banyak yang berahsia,diberi kadang2, berkongsi ikhlas jarang-jarang....so kena la carik sorang2 hihihi.....

    ReplyDelete
  3. salam..tq sudi berkongsi..saya selalu wat apam nie mulanya time angkat penutup kukus elok gebus tapi lepas tu terus mendap dan padat ..kenapa yer???jom singgah kat blog sya ader GA menarik..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam....saya pun ada gak melalui benda yg sama,masa tu plak tgh wat org punye oder pehh...punye la gelabah,tapi apa yg saya belajar telur x berapa elok pun mayb penyebab dan satu lagi api kukusan x boleh kuat sgt, kena sederhana dan cukup 15 minit kompom cun hihi....

      Delete
  4. Tq for sharing... Tried few recipe jugak... Masa suam lembut, dah sejuk kering n tak lembut... Insyaallah boleh cuba nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.....baling ke dinding lantun balikkan :D, memang byk dah saya buat masuk tong sampah sbb sendiri mkn x puasati, sume resepi apam polkadot yg berbeza sket je saya cuba akhirnya dr majalah rasa ni terbaik, pada saya la....mane tau kot terjumpa resepi lain nanti hihi...,tapi yg pasti resepi ni dah esok pun lembut lagi, dan satu lagi kena simpan dlm bekas kedap udara so dia xkan kering

      Delete
  5. salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
    Hargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
    ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

    ReplyDelete
  6. salam..

    first time dtg sini dah terbeliak mata tgk cantik nye apam tu.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee...tq atas kunjungan,time rajin adalah gambonya time malasku dtg lama bebeno dapur x berasap huhuhu......

      Delete
  7. terpesona.. tq sis sharing tips yg amat berguna ni..tq tq.. mohon copy n paste yer..

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Assalam..
    nak tanya skit
    kalau tak guna acuan lompang tu x boleh ke?

    ReplyDelete
  10. Boleh cuba tukar guna tepung pau dan yis sdikit,...

    ReplyDelete
  11. Salam Puan, saya sangat suka follow blog puan. Menarik dan banyak info. Emm boleh dapatkan email puan, ada perkara nak sembang sikit dengan puan. Semoga banyak lagi resepi yang akan puan kongsi dari masa ke semasa.

    Terima kasih =)

    ReplyDelete
  12. kakak nape saya buat banyak lubang udara hahahhah macam yg kakak pernah buat apam angry bird tu..jadi gitu la ..please nak tahu nape??tapi mmg gebusss gile..Thanks kak..

    ReplyDelete
  13. salam..
    thanks ya kerana mencuba..sama mcm saya, dah cuba banyak resepi yang ada di internet, tapi setelah ubah sana sini ikut selera, akhirnya terhasil laa resepi ni..apam yang gebu walaupun dah disimpan beberapa hari..alhamdulillah..semoga ianya bermanfaat utk semua ya.. :)

    Regards,
    Ain Rusli

    ReplyDelete
  14. Salam sis...

    sgt2 teng q dengan perkongsian sis ni. bila nak buat apam strawberry, memang resepi nilah yg GD gunakan.. Alhamdulillah sgt. terima kasih daun keladi.. minta halal resepinya ya sebab GD ambil tempahan...

    http://monasrie.blogspot.com/2012/12/apam-strawberry-lagi-jangan-jemu-yer.html

    ReplyDelete
  15. salam,akak kat mane nak beli acuan lompang tu ye?nama kedai yang ada jual acuan lompang ni apa dier yer?

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum, nak tanya, saya punya apam x naik. adakah sbb masuk bahan semua sekali terus baru kacau?

    ReplyDelete
  17. thanx sis! masuk ni,dah 4x buat..hehe

    ReplyDelete
  18. ramainya peminat apam strawberi ni, warnanya dah menawan, kalau masuk mulut sebiji sebiji... sesuai sangat dah, warna saiz dan rasa....

    ReplyDelete
  19. hari tu buat jadi.. tapi arini ni buat semuenye xjadi.. 3kali try...sumenye buang je.. buang pun sorok2 takut mak marah membazir hehe.. esok nk try pakai resepi nila.. klu jd boleh share kat sini lg.. :-)

    ReplyDelete
  20. nak tanya, sy buat apam polkadot elok naik & gebu..1st & 2nd tray kukus elok je dot2 dia...tp yg slps tu sume dot2 mcm kne basuh..tggl bayang je..huuhu..sbb x balut penutup kukus ngan kain ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laila...apam siti pon samer...sedap n gebu....tp warna mcm kene basuh...naper yekk?siti dh tutup ngan kain dh...sob sob sob

      Delete
  21. Salam puan, saya ada perkara urgent nak hubungi puan MamaMimi berkenaan www.apampolkadot.com. Boleh dapatkan email puan atau hp no puan untuk saya hubungi?

    Harap sangat dapat berhubung dengan puan.

    Terima kasih dan salam ceria =)

    ReplyDelete
  22. Thanks for your wonderful recepie.......dh try n' berjaya membuatnya...hehehe

    ReplyDelete
  23. thanks for this info..puas mencari resepi yg senang difahami,akhirnya jumpa yg ini..nak belajar buat apam polkadot utk my daughter birthday..tq mamamimi...

    ReplyDelete
  24. sy dh cuba memg menjadi... lembut jer n simpan tuk esok pun lembut juga. ank2 berebut2 makan. suka sgt... ribuan terima kasih sudi sharekn resipi nie. moga Allah tambhkn lg rezeki dunia n akhirt buat akk sekeluarga. amin.

    ReplyDelete
  25. salam, saya dah try resepi ni...memang menjadi, terima kasih yer.
    Mohon share dekat blog sebab nanti nak buat lagi.

    ReplyDelete
  26. salam,alhamdulillah...atas perkongsian resepi ini..mog Allah melimpah ruahkn rzki saudari..sy sudah mncuba sbanyk 3 x..alhmdulillah..tidak mghampakan..cuma nk tanya...boleh k klu saya ingin campurkn dgn serbuk badam dan apakah sukatan yg sesuai...tq

    ReplyDelete
  27. salam,boleh bg email tak? nak tanye la pasal apam nih :)

    ReplyDelete
  28. Assalam. Tq sudi berkongsi resipi. Memang terbaik la siap ada tips lg. Hehehe.

    Semoga saya berjaya siapkan apam polkadot ni! :)

    ReplyDelete
  29. tgh cari resepi apam polkadot,jumpe yg ni..ni my 1st trial wat apam dotdot sbb anak suke sgt apam dotdot..sgt puas hati dengan hasilnya tp my presentation x bpe sgt..perlu di baiki..semoga allah beri gnjaran di atas ilmu yg bemanfaat ni..

    ReplyDelete
  30. Salam.. boleh bagi tips macam mana nak elakkan filling terkeluar? Tq.

    ReplyDelete
  31. Telur tu pakai gred ape? Beria nak jd super mama utk celebrate besday anak kat kampung nnt..tolong ye..tenkiu.. :)

    ReplyDelete
  32. cuba sekali terus jadi. dah cuba dua kali dah. thanks ye. byk pahala..:)

    ReplyDelete
  33. Assalam.. thanks sgt2 sbb sudi bkongsi rsepi, bkali2 dah try bt gn rsepi lain.. tp hsilnya krg mmuaskan. Arini try bt gn rsepi ni, trs mnjadi. Mkn rs mcm span gitu.. Cmnya rp strawberry akk x la scntk MamaMimi punya.. Nant nak try bt lg smpai jd cntk mcm yg MamaMimi bt tu. Jeles tau.. hehee..

    ReplyDelete
  34. EARN MONEY WITH ONE CLICK
    http://bit.ly/1nA5vkF

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum...saya nak tau sukatan 110 n 140gram tu kalau tukar dgn cup brp ye...sy xde penimbang..n kalau x de lompang...just letak paper cup blh?

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum.. Alhamdulillah jumpa jugak resepi yang terbuka di hati nak cuba .. thanks for sharing this resepi :D

    Salam Kenal juga - http://timetravelafif.blogspot.com/

    ReplyDelete
  37. assalamualaikum,
    terima kasih akak sebab kongsi resepi ni.saya sudah mencubanya & hasilnya sangat memuaskan.

    ReplyDelete

chandelier

Moments in Time Moments in Time