Dua hari lepas mama dah try satu resepi dari sorang blogger ni....nmpk cam senang la..tapi cam tak berapa kena ngan tekak mama n mimi plak...
Arini saya cuba lagi guna resepi daripada blog kak Ummi dan Kak Azlita...nmpaknya kali ini berjaya..sedap rasa kek pisang Kak Ummi ni tapi kenapa ye coklat rice saya tak nmpk pun cam Kak Azlita buat huhu.....nak gak corak camtu huhu :( ....
Mari tgk hasil air tgn saya :)........
Ok tak hehe...sukanya hati sbb jadi gak akhirnya n moist je rasa kek ni...
Gambonye..nmpk gelap sket sbb dah ptg baru siap masaknye...ialah pagi den koje ptg dah nak maghrib baru siap masak kek ni maka gambo nye pun ala ala rupa maghrib gak heeee.....baru belajo ngambik gambo main belasah je...
Saya mintak resepi ye Kak Ummi n Kak Azlita letak kat sini...klu nak buat lagi nanti senang den nak rujuk :)
Sesapa yg rajin tu bole la cuba resepi ni..kompom x mengecewakan......
BANANA CHOCOLATE RICE CAKE
By : Amy Wong & KS Lee Rujukan : Buku Lovely Butter Cakes
Dicuba Rasa dan Terjemahan oleh : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan A
150 gm marjerin atau butter150 gm gula kastor
3 biji telor
100 gm susu segar
100 gm pisang ranum yang dilecek
1/2 sudu teh esen pisang
Bahan B
200 gm tepung berprotein rendah , tepung kek atau tepung naik sendiri30 gm chocolate rice
1/4 sudu teh soda bikarbonat
Hiasan
2 biji pisang ~ dipotong nipis bulat1/4 cawan hirisan badam ~ anda boleh guna juga apa jua jenis kekacang yg disukai.
Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan loyang 8 X 3 X 3 inc
Alas baking paper dan griskan dengan butter
Pukul marjerin atau mentega dan gula hingga nampak keputihan.
Masukkan telor satu per satu ~ pastikan pukul telor hingga bercampur rata, baru dimasukkan yang berikutnya dan pukul hingga sebati.
Secara berselang seli, masukkan tepung (tepung dan soda ni campur dan ayak) dan susu, adun rata.
Perlahan-lahan masukkan pula pisang lecek dan gaul sebati dengan spatula.
masukkan coklat cip dan gaul rata
Tuangkan ke dalam loyang saiz 8x3x3 inci yang telah digris dan dialas
Ratakan adunan dan susun hirisan pisang di atasnya
Taburkan kekacang di atas kek
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selama 40 minit/hingga masak.
Bahan-bahan diatas untuk kejadian kek pisang dibawah ni ye....
Senang jekan bahan dia...xde yg pelik2....telur je lupa nak interframe hehe....
Kak..kek nampak gebus...masa bako tu kena kurangkan kot..mcm terhangus sikit nampaknye..he..he..n cari pisau yang tajam...baru nampak kek dipotong tu cantik je..nasihat dari yang tak pakar nie...jgn mare...nanti nak cuba gak aa..kalu rajinle..
ReplyDeleteHaha...kek dia gebuss sgt susah nak potong...ko buat nanti ko tau le..susah nak potong tandanye menjadi muahaha...bab hangus tu mayb oven aku tu power sgt kot tu pun aku guna api bawah je dah nmpk gelap klu atas bwh maunye rentung
Delete