Mimi jwb "ok"...fuuhh...selamat mama, klu idak membebel mimi smpi ke rumah...sementara nak tunggu mkn mlm siap mkan le bubur tu dulu ye hehe....
Sebenaonye aritu ternmpk jagung kat Mydin..nmpk mcm fresh je jagung tu buat bubur mesti sedap, rupa-rupanya memang betul...masa potong jagung tu saya mkn mentah-mentah sedap pulak lemak dan manis rasa jagung tu, klu rebus mcm tu je pun mesti sedap...tapi niat nak buat bubur ku teruskan la jugak.....:)
Mari kita lihat hasilnya......
Ni la dia jagung yang mamamimi beli kat Maydin aritu...4 biji harga dia rm3.20..ok la kot murah gak kan,tak selalu pun beli jagung mentah ni tak tau nak banding harga, nmpk cantik je rupa dia n besar terus masuk bakul hehe....
Kekadang rasa serik gak nak beli jagung mentah ni sbb penah beli x sedap n tawar je rasa dia bila direbus begitu saje.... tapi yg ni mablesss....kompom buburku nanti sedap :)
Pastu bila aktiviti memotong jagung dilaksanakan sekali potong 3 biji masuk mulut...sekali potong 3 biji lagi masuk mulut...cam sedap je kihkihkih.... sedap rupanya jagung mentah ni, nasib baik penuh gak bekas kat bwh ni klu idak ada kang yg kembung perut mkn jagung mentah terlebih muahahaaa.....
Tinggalkan 1 nak buat jagung rebus kononnya n bole la jadikan prop amik gambar nanti heee...yg 3 lagi dah selamat dlm periuk ku rebus...
Taraaa......bubur jagung pisangku dah siap tuk dimakan
RESEPI BUBUR JAGUNG PISANG
Oleh : MamaMimi
Bahan-bahannya :
- 3 batang jagung diambil isinya ( ahli sikit buat sikit )
- 4 biji pisang ( dipotong 2 je )
- 5-6 sudu besar gula ( ikut citarasa masing-masing )
- 1 mangkuk kecil santan
- 2 mangkuk kecil air
- 2 helai daun pandan disimpul
- 1/4 sudu teh garam
- segenggam sagu dibilas dan ditos ( saya tak letak sbb x berapa suka )
- 1 sudu mkn tepung jagung
Cara-caranya :
- Isi jagung dibersihkan dan direbus dengan air lebih kurang 8-10 minit
- Masukkan gula, santan, daun pandan, garam, pisang dan sagu/tepung jagung. Biarkan sehingga mendidih dan masak.
- Siap untuk dihidangkan nyumm...nyum....cubalaa....senang je
No comments:
Post a Comment