Pages

Saturday, 17 March 2012

Kuih Kasui...



 Baru hari ni nak bersenang2 dirumah.....nama je cuti sekolah tapi cam-cam perkara dibuat dan nak kena buat, sakit sume urat dawai ku huhuhu......pagi ni kami bersarapan kuih kasui, sebenarnya mlm tadi mamamimi buat kuih ni dan dah separuh dimkn, pagi ni kami sambung mkn lagi tuk sarapan plak...almaklum la rakyat hamba 3 org je maka kena la mkn bagi perabih smpi pagi ni heeee......

Resepi ni saya pinjam dari resepi.net....balik kg aritu lupa plak nak belajar dr mak..tetiba teringin maka internet le tmpt mencarinya......selalunya saya akan try resepi mat gebu, masam manis,kak ummi n beberapa blog femes lain tapi smlm gatal2 try resepi dr blog lain hasilnya kira boleh la agak terkeras sket kot

Sebenornya kuih mcm ni org tua n org lama memang terer rasanya memang lain mcm sket ye tak..teringat masa potluck dulu ada seorg member bwk satu loyang besar kuih kasui ni sedap sangatttt.....abis cepat plak tu....teringat smpi skrang, camne nak carik rasa yg boleh teringat2 ye... klu ada sesape leh kongsi resepi......

Ni la dia rupa kuih kasui yang wajib diingat tuk dibuat lagi mencari rasa yg terbaik.....plan strategikku
hihihi.....
 Resepi Kuih Kasui
 
Bahan-Bahan:
2 ½ cawan tepung gandum
½ cawan tepung ubi
1 cawan gula pasir
1 biji gula melaka
sedikit kapur sirih sedikit kicap ( kicap saya tak letak )
daun pandan
½ biji kelapa parut
(ambil putih sahaja)

Cara: 
*didihkan 2 cawan air,masukkan gula pasir, gula melaka dan daun pandan.
*campurkan tepung gandum, tepung ubi.bancuh dengan air hingga tidak berketul.
*masukkan kapur sirih hingga ada bau kapur pada adunan.
*masukkan air gula yang sudah ditapis dan juga sedkit kicap.
*adunan tadi haruslah tidak terlalu cair ( saya tambah 1 cawan air )
*masukkan dalam loyang dan kukus hingga masak

Cadangan Hidangan: 
*siap masak sejukkkan kuih tadi
*kelapa parut di gaul dengan sedikit garam kemudian dimakan dengan kuih tadi ( kelapa parut saya kukus sebentar supaya tak cepat basi





No comments:

Post a Comment