Resepi ni saya pinjam dari resepi.net....balik kg aritu lupa plak nak belajar dr mak..tetiba teringin maka internet le tmpt mencarinya......selalunya saya akan try resepi mat gebu, masam manis,kak ummi n beberapa blog femes lain tapi smlm gatal2 try resepi dr blog lain hasilnya kira boleh la agak terkeras sket kot
Sebenornya kuih mcm ni org tua n org lama memang terer rasanya memang lain mcm sket ye tak..teringat masa potluck dulu ada seorg member bwk satu loyang besar kuih kasui ni sedap sangatttt.....abis cepat plak tu....teringat smpi skrang, camne nak carik rasa yg boleh teringat2 ye... klu ada sesape leh kongsi resepi......
Ni la dia rupa kuih kasui yang wajib diingat tuk dibuat lagi mencari rasa yg terbaik.....plan strategikku
hihihi.....
Bahan-Bahan:
2 ½ cawan
tepung gandum
½ cawan tepung ubi
1 cawan gula pasir
1 biji gula melaka
sedikit kapur sirih sedikit kicap ( kicap saya tak letak )
daun pandan
½ biji kelapa parut
(ambil putih sahaja)
½ cawan tepung ubi
1 cawan gula pasir
1 biji gula melaka
sedikit kapur sirih sedikit kicap ( kicap saya tak letak )
daun pandan
½ biji kelapa parut
(ambil putih sahaja)
Cara:
*didihkan 2 cawan air,masukkan gula pasir, gula melaka dan daun
pandan.
*campurkan tepung gandum, tepung ubi.bancuh dengan air hingga tidak berketul.
*masukkan kapur sirih hingga ada bau kapur pada adunan.
*masukkan air gula yang sudah ditapis dan juga sedkit kicap.
*adunan tadi haruslah tidak terlalu cair ( saya tambah 1 cawan air )
*masukkan dalam loyang dan kukus hingga masak
*campurkan tepung gandum, tepung ubi.bancuh dengan air hingga tidak berketul.
*masukkan kapur sirih hingga ada bau kapur pada adunan.
*masukkan air gula yang sudah ditapis dan juga sedkit kicap.
*adunan tadi haruslah tidak terlalu cair ( saya tambah 1 cawan air )
*masukkan dalam loyang dan kukus hingga masak
Cadangan Hidangan:
*siap masak sejukkkan kuih tadi
*kelapa parut di gaul dengan sedikit garam kemudian dimakan dengan kuih tadi ( kelapa parut saya kukus sebentar supaya tak cepat basi
*kelapa parut di gaul dengan sedikit garam kemudian dimakan dengan kuih tadi ( kelapa parut saya kukus sebentar supaya tak cepat basi
No comments:
Post a Comment