So hari ni mamamimi try la masak asam pedas daging heee....bukan tetel tapi daging lembu, yelakan pasar basah jauh, dah ptg plak tu....tapi ujung minggu entah bila la..... akan mamamimi try gak masak asam pedas tetel ni......sedap tauuu.....
Mari tgk hasil masakan asam pedas daging mamamimi.........
Klu rasa malas nak masak sayur boleh la campur sekali bendi dlm asam pedas tu.. 2 in 1 gitu :)...........
Resepi Asam Pedas Daging Lembu
600 g daging lembu ( dipotong dan dibersihkan)
1/2 cawan air asam jawa pekat
2 -3 tangkai daun kesum
garam secukupnya
gula secukupnya
serbuk perasa
Bahan kisar
20 biji cili kering – di rendam
1 inci kunyit hidup
1 1/2 inci halia
1 biji bawang besar
3 ulas bawang kecil
4 ulas bawang putih
sedikit belacan – jika suka
Cara penyediaan
1. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.2. Masukkan daging, kacau seketika dan masukkan 2 cawan air
3. Masak hingga daging empuk.
4. Masukkan air asam jawa dan sesuaikan rasa.
5. Masak lagi hingga kuah sedikit pekat dan bolehlah diangkat dan dihidangkan dengan daun kesum.
sungguh menyelerakan MamaMimi. Saya cukup minat asam pedas sampai tanam sendiri daun kesum sebelah rumah...senang isteri petik bersih dan tak de racun kan....kalu pegi melaka wajib makan asam pedas sana kat kedai malinja dia orang guna tetel kat melaka.
ReplyDeleteNanti MamaMimi singgah yer blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com sembang2 pasal tempat2 makan menarik yg saya pegi ngan famili. Dan jangan lupa follow tauuuuuuu hehe TQ TQ TQ
sedapnya.. masak asam tu.. pekat dan nampak menyelerekan
ReplyDelete