Pages

Thursday, 15 December 2011

Lasagna @ Lazaaatnyaaa....

Emmm....dapnye...lasagna ke,tapi klu makan byk2 terasa muaknye, sebenonye dah lama saya try buat lasagna sendiri cuma baru nak n3 kat blog ni..lupa resepi sape ntah saya guna menjadi gak

Tapi rasanye banyak yang kena diperbaiki dari segi inti n lapisannya, kena banyakkan isi n kurangkan layer dia,tapi smpi la nie den x buat lagi heee....asik mamamimi je kena perabih makin gebuss la.. aku nanti huhu..:(


 Agak terhangus sket heee....sbb tgk layer lasagna tu cam keras je,asik tambah masa smpi terlebih perang huhu....masa baca kat kotak lasagna dia kata bole terus susun kering tapi sos tu kena cair sket supaya dia jadi lembut bila dimsk,tapi hasil pemerhatian n mengoogle lebih baik celur dulu kot baru susun so hasilnye nanti x la nmpk terlalu cair sos didlmnye..bila potong cantik sket nanti

 Keratan rentas menampakkan white sauce dia sungguh berkrim nyumm.. nyumm.....klu nak buat lagi tunggu org dtg rmh bole kenduri mkn ramai2 baru la habih heee.....

Klu xnak guna daging ayam pun boleh,daging burger pun boleh gak lagi sedap sbb dia berketul sket bila di masak,yg penting exxtraa...cheese...kompom sedap :)

Kat sini saya sertakan resepi yg saya rasa ok dpd resepi yg lain, sbb saya suka tilik pelbagai resepi dan yg ini paling saya suka, klu tuan punye resepi terbaca mintak izin ye letak kat sini tuk simpanan saya :)
 
Bahan Utama :-)
Kepingan Lasagne secukupnya (10 keping)
White sauce (resipi dibawah)
Inti daging (resipi dibawah)
Parutan keju mozarella secukupnya
parutan keju cheddar secukupnya

Bahan Inti :-)
450 g daging kisar
2 biji bawang besar, didadu
3 ulas bawang putih*
1 cm halia*(*ditumbuk halus)
1 camca besar cili kisar
2 helai bay leaf ( xde kat rmh saya x letak)
1 camca teh serbuk lada hitam
1 tin tomato "plum" diramas
1 camca besar rempah kari daging
2 camca besar tomato puri
1 tin cendawan butang, tos, cuci dan hiris nipis ( mimi x suka saya x letak)
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Untuk White Sauce :-)
600 ml susu segar
3 camca besar tepung gandum
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Secubit garam


Cara membuatnya :-)
  1. UNTUK INTI :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 tumbuk, tomato puri dan cili kisar hingga wangi, masukkan rempah kari, bawang besar, bay leaf dan gaul rata. Masukkan daging cincang dan masak hingga daging berubah warna. Tuang tomato plum yang telah diramas tadi bersama lada hitam. Masak hingga mendidih. Tambah garam dan gula secukup rasa, masak hingga kering tetapi masih lembap. Angkat dan sejukkan.
  2. UNTUK WHITE SAUCE :- Panaskan susu bersama tepung, kacau dengan whisk hingga sebati. Masukkan secubit garam dan juga lada hitam, masak sambil terus mengacau hingga bancuhan pekat. Gunakan api perlahan. Angkat dan sejukkan.
  3. PENYEDIAAN LASAGNA :- Panaskan air hingga mendidih, campur 1 camca teh minyak makan dan celur kepingan lasagna sehingga lembut, angkat dan letak atas dulang yang disapu sedikit minyak masak. Buat hingga siap.
  4. Sapukan bekas lasagne dengan sedikit mentega, alas dasarnya dengan sekeping lasagne , sudu dan ratakan inti daging, tabur sedikit parutan keju cheddar dan alas dengan kepingan lasagna, kemudian sapu dengan white sauce, lapis lagi dengan kepingan lasagne dan ratakan lagi inti daging. Buat hingga siap dan lapisan terakhir diakhiri dengan baki inti daging dan tabur dengan keju mozarella.
  5. Bakar dalam oven pada suhu 175C selama 30 - 35 minit. Boleh dihidang panas atau pun suam.Klu famili kecil cam saya buat separuh dpd resepi diatas nanti x terlarat nak perhabih huhu....tapi seriuss sedap weiii......cuba la

No comments:

Post a Comment