Pages

Friday, 30 December 2011

Asam Pedas Ikan Kembong

Untuk makan malam ni mama masakkan mimi asam pedas ikan kembong.......bising je mulut mimi nak makan kat rmh katanye......mama & mimi mkn tghari tadi tunjuk je hihi....ok la mimi....mama masakkan makan mlm tuk hari ni ye....Asam Pedasss....


 Asam pedas ikan kembong dimsk dengan bunga kantan

Makan asam pedas akan lebih sedap klu dimkn dengan kicap.....

Asam Pedas Ikan Kembong
By : Mamamimi

Bahan-bahan :
4 ekor ikan kembong
Segenggam cili kering ( diblander )
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1" halia
Sedikit belacan
2 biji tomato
2 batang bunga kantan
1 ikat daun kesom
Air asam jawa ( ikut tahap kemasaman yg diingini )
Garam secukup rasa

Cara-caranya:
1. Cuci bersih ikan kembong
2. Kisar semua cili kering, bawang merah, bawang putih, halia dan belacan
3. Kisar tomato hingga hancur
4. Tumis bahan 2 hingga naik bau dan campurkan tomato yang telah dikisar tadi
5, Masukkan 1 cawan air biar hingga mendidih kemudian masukkan 1 cawan air asam jawa
6. Masukkan ikan kembong, daun kesom, bunga kantan kedalam bahan yang mendidih tadi dan
    renehkan  hingga ikan tadi masak
7. Siap untuk dihidang dan dimakan


No comments:

Post a Comment